VIN – Ce reprezinta si cum ne poate fi de folos

VIN sau Vehicle Identification Number ( numar de identificare a masinii in limba romana) este  un cod unic atribuit fiecarui vehicul de catre constructor in vederea identificarii acestuia si este format dintr-un cod alfanumeric ce reprezinta seria de sasiu. Acesta se gaseste in certificatul fiecarei masini la pozitia E si este valabil pe toata durata de viata a masinii indiferent de numarul de proprietari pe care il are respectiva masina, chiar daca masina isi schimba proprietarul numarul VIN ramane acelasi, ca un fel de cod numeric personal (CNP) la oameni.

Cum in lume nu pot exista doua persoane cu acelasi CNP, si in cazul masinilor, nu pot exista doua masini pe Pamant cu acelasi numar VIN.

Prima utilizare a unui VIN s-a facut in anul 1954. Pana in 1981 existau mai multe tipuri de VIN, fiecare constructor avand o versiune diferita. Standardizare VIN-ului in SUA si in statele europene s-a inceput in anul 1980 si se bazeaza pe normele ISO 3779 si 3780. Standardul prevede utilizarea unui de 17 caractere alfa-numerice care nu contin literele  I (i), O (o) si Q (q) pentru a evita confuzia cu numerele 1 si 0.

VIN-ul se gaseste de regula conform standardului ISO , in partea din dreapta fata a masinii pe un element nedemontabil in apropierea parbrizului dar la unele vehicule se gaseste si in partea stanga (partea soferului) , la baza parbrizului. Numarul VIN ese situat in aceste locuri pentru a facilita citirea acestuia de catre personalul din service-uri sau de catre eventuali cumparaturi.

Daca doriti sa cumparati o masina second hand puteti sa verificati numarul VIN pentru a putea vedea dotarile cu care a iesit masina din fabrica sau istoricul de lucrari in service. Numarul VIN se poate verifica in baza de date a producatorului masinii.

VIN-ul este format din 17 caractere (litere si cifre) care pot fi impartite in 3 parti distincte:
WMI (World Manufacturer Identifier) – reprezinta codul de identificare mondiala atribuit constructorului auto si este format din primele 3 caractere. Primul caracter reprezinta tara in care a fost construit autovehicului. Al doilea caracter identifica producatorul si al treilea caracter reprezinta tipul vehicului sau divizia de fabricatie.
VDS (Vehicle Descriptor Section) – este format din 6 caractere si reprezinta sectiunea de descriere a vehicului. Prin acest cod se identifica anumite caracteristici ale masinii cum ar fi
caroseria, tipul motorului sau modelul.
VIS (Vehicle Identifier Section) – este format din 8 caractere si ofera informatii referitoare la fabricarea autovehicului. Ultimele 4 caractere sunt intotdeuna numerice. Acestea reprezinta seria de productie a autovehiclelor in ordinea in care acestea au iesit de pe linia de asamblare.

Numarul de identificare VIN are o mare importanta pentru ca ne permite sa aflam daca masina pe care dorim sa o cumparam a fost furata si astfel putem evita o situatie cel putin neplacuta.

Tot cu ajutorul numarului VIN societatile de asigurari verifica in bazele de date comune pentru a afla daca masina a avut daune majore sau a fost declarata dauna totala in trecut. In functie de acest aspect se stabileste valoare primei de asigurare.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *